Laden Evenementen

Het is 74 jaar bevrijding van Breda en ik raak aan de praat met een jonge Poolse Nederlander. Een scholier uit Breda die een roos legt op het Ereveld. Hij vertelt mij dat hij zijn klasgenoten heeft moeten vertellen dat Breda is bevrijd door de Polen en niet door de Amerikanen. Ik kijk om mee heen en schat dat meer dan de helft bestaat uit Nederlandse Polen. Waarom tonen zij onze bevrijders het respect, dat wij soms vergeten. Als kleinzoon van een Poolse bevrijder doet me dat erg veel. En als historicus en programmamaker denk ik dat dit verhaal verteld moet worden. Het verhaal van Michal Salewicz, ofwel mijn Poolse Opa. Door de ogen van zijn kleinzoon. 

Als kleinzoon van een Poolse strijder kan ik mij eerlijk gezegd geen voorstelling maken van oorlog. Op je achttiende moeten vluchten voor de Duitsers. Zwerven door Europa zonder spullen. In record tijd je jeugd verliezen om soldaat in oorlogstijd te worden. Jouw kameraden om je heen zien sterven, zodat je een vreemd land kunt bevrijden. En vervolgens het zo geliefde moederland niet meer in mogen, omdat ze je daar als verrader zien. Dit is dit het verhaal van mijn opa: Michal Salewicz. Vertelt door de ogen van zijn kleinzoon.

Jaartal: 2019

Genre: documentaire

Gesproken taal: Frans [Nederlands ondertiteld]

Lengte: 57minuten

De regisseur van de documentaire; Koen van Groesen zal aanwezig zijn om een inleiding te geven aan de film, en een nagesprek na afloop. 

Bekijk hier de trailer!

 

 

Ticket(s) reserveren - Reguliere films

Reserveer hier je tickets, en betaal ze aan de deur!

  • Kies uit onderstaand menu de juiste film
  • Prijs: 8,00 €
  • Prijs: 6,00 €
    Nog geen cinemapas? Vraag hem dan snel aan! https://www.denheuvel.org/streekcinema-den-heuvel/tarieven/
  • Heb je een waardebon? Vul dan het nummer van de bon in. Code via bijvoorbeeld de nieuwsmail? Vul hem dan hier in.
  • 0,00 €

 

 

Deel dit verhaal, kies je platform!

Titel

Ga naar de bovenkant